Polityka Cookies X
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies.
Więcej informacji
      
Filmowy poradnik Psa i Kota - kliknij aby przejść do naszego kanału YouTube
Zobacz nasz kanał na YouTube

Dr Seidel radzi:

Alergia pokarmowa

 

Alergia pokarmowa jest wynikiem negatywnej reakcji układu immunologicznego na składnik/składniki pokarmu (należy do reakcji nadwrażliwości) i nie należy mylić jej z nietolerancją pokarmową (czyli zaburzeniem metabolicznym).
Może wystąpić w każdym wieku, również na pokarm dotychczas przyjmowany.

„Sprawcą” alergii pokarmowej są glikoproteiny (czyli cząstki białka i cukru).
Do najczęstszych alergenów pokarmowych należą: wołowina, mleko, jagnięcina, jaja, soja, pszenica, kukurydza. 
Nierzadko alergia dotyczy wielu składników pokarmowych.
Alergia pokarmowa manifestuje się świądem, którego ”mapa zmian” obejmuje:

  • twarz (wokół warg)
  • małżowiny uszne 
  • brzuszną powierzchnię szyi
  • okolicę pach i pachwin
  • przestrzenie międzypalcowe
  • krocze

Na dalszym etapie choroby, w wyniku drapania, na skórze pojawiają się przeczosy, strupy, blizny, hiperpigmentacja (przebarwienie skóry) i zliszajowacenie (pogrubienie skóry w wyniku przewlekłego stanu zapalnego).
Następnie „wkraczają” wtórne infekcje bakteryjne (Staphylococcus intermedius i pseudointermedius) oraz grzybicze (głw. Malassezia).
Często dołącza zapalenie ucha zewnętrznego.

Jak odróżnić alergię pokarmową od atopii?

Kluczowe pytanie dotyczy ilości, jakości i częstotliwości wypróżnień.
Należy przeprowadzić wnikliwy wywiad dotyczący problemów ze zgazowaniem przewodu pokarmowego, objawu „przelewania się” treści pokarmowej w brzuszku, obecności śluzu w stolcu, a nawet sposobu defekacji.
W przebiegu AZS (atopowego zapalenia skóry) nie występują zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego. 
Ponadto w przebiegu leczenia alergii pokarmowej występuje zwykle oporność (czyli brak poprawy) na zastosowane GKS (leki sterydowe, w zależności od dawki mające działanie p/zapalne lub immunosupresyjne).
Rasami predysponowanymi do alergii pokarmowej są:

  • West Highland White Terrier
  • Mopsy
  • Boksery
  • Rhodesian Ridgebac
  • ON
  • Owczarki Collie
  • Spaniele
  • Dalmatyczyki
  • Lhasa Apsos
  • Sznaucery miniaturowe
  • Retrivery
  • Shar-Peie
  • Jamniki

Poza wnikliwym wywiadem, szczegółowym badaniem klinicznym i badaniami dodatkowymi, rozpoznanie opiera się na wprowadzeniu diety eliminacyjnej, a następnie wykonaniu próby prowokacyjnej.

Dieta eliminacyjna wprowadzana jest na okres min. 6 tygodni (najlepiej 10-12 tygodni). Powinna być  oparta na pokarmach, które nie były dotychczas podawane lub można posłużyć się komercyjną dietą z białkiem hydrolizowanym. Nowa dieta powinna być wprowadzana stopniowo w ciągu 5-7dni. Po uzyskaniu zadowalającego stanu klinicznego przechodzimy do drugiego etapu, czyli próby prowokacyjnej. Powoli, pojedynczo wprowadzamy składniki, które zwierzę jadło wcześniej. Objawy alergii na dany składnik w pokarmie pojawiają się na ogół do 48 godz. po jego spożyciu. Kolejne składniki powinno się jednak dołączać co ok. 14 dni. Jest to długotrwały proces i wymaga konsekwencji i zaangażowania ze strony Opiekuna.

Testy pokarmowe można wykonywać przez cały rok. W przypadku wyniku pozytywnego, należy wykluczyć dany alergen z diety.

lek. wet. Ilona Blanc, Specjalista Chorób Psów i Kotów
2021.08.25

 

Oferta